Vintage kleding

Waar we enkele jaren geleden met een grote boog om vintage winkels heen liepen, is het tegenwoordig erg druk in deze bijzondere winkels. Dit komt omdat vintage kleding veel populairder is dan enkele jaren geleden en zelfs nog steeds populairder wordt, voornamelijk onder modebewuste vrouwen.

Hoor jij steeds meer over vintage kleding van je vriendinnen of lees je hier regelmatig artikelen over, maar heb je geen idee wat vintage kleding precies is? Lees dan meer over deze kleding in dit uitgebreide artikel. In dit artikel lees je niet alleen wat vintage kleding is, maar ook wat het verschil tussen standaard tweedehands kleding en vintage kleding is en hoe je vintage kleding kunt herkennen.

Vintage kleding: een korte introductie

Vintage kleding is de verzamelnaam voor kledingstukken die vele jaren geleden gedragen werden. Het gaat niet om standaard tweedehands kledingstukken, maar om items die net wat chiquer, duurder en unieker zijn dan standaard tweedehands kledingstukken. Doorgaans gaat het om kledingstukken van grote merken, die in de jaren twintig tot en met de jaren zeventig geproduceerd zijn. Kledingstukken van na de jaren zeventig worden officieel geen vintage kledingstukken genoemd, simpelweg omdat deze kledingstukken niet oud genoeg zijn.

Overigens beslaat de trend van vintage kleding niet alleen kledingstukken, maar ook schoenen en accessoires. Ook als je sieraden hebt die tussen de jaren twintig en de jaren zeventig ontworpen zijn, heb je vintage items in je bezit.

De geschiedenis van de vintage trend
Enkele jaren geleden kocht je alleen tweedehands kleding als je niet genoeg geld had voor nieuwe kleding, maar tegenwoordig is dit wel anders. Het kopen van vintage kleding is echt trendy geworden en dit komt vooral door invloeden vanuit Hollywood. Toen diverse grote actrices bij de Oscars verschenen met een vintage look en hier open en eerlijk over waren, werd vintage kleding steeds populairder. Ineens was je geen oude sloeber als je vintage kleding droeg, maar was het juist hip om oude kleding opnieuw te gebruiken.

Op dit moment is de jaren 70 look van vintage kleding het populairst. Niet alleen in Hollywood, maar ook in eigen land. De stijl van jaren 70 kleding wordt nu het meest verkocht en dit komt omdat deze stijl toegankelijk is, maar toch een unieke touch heeft. Vergelijk je kleding uit de jaren 70 met kledingstukken die vandaag de dag in de winkels liggen, dan gaat het echt om twee hele andere stijlen. Overigens zie je jaren 70 kleding nu ook steeds vaker terug in de winkels van grote internationale winkelketen, want ook deze winkelketen hebben gezien dat deze look het nu erg goed doet.

De voordelen van vintage kleding
Ook als je geen liefhebber bent van vintage kleding, moet je erkennen dat er veel voordelen zitten aan het kopen en dragen van deze kleding. De belangrijkste voordelen van het kopen en dragen van vintage kleding uit de jaren twintig tot en met de jaren zeventig, zijn de volgende:
– Kledingstukken van de mooiste merken worden vaak voor een klein prijsje verkocht en zijn veel goedkoper dan nieuwe kledingstukken van dezelfde merken.
– Vintage kleding is uniek: niet iedereen loopt in dezelfde kleding en zeker als je een uniek item koopt, is de kans groot dat je nooit iemand ziet die hetzelfde item draagt.
– Vintage kleding is prima geschikt om een eigen stijl te creëren, bijvoorbeeld door stijlen uit diverse decennia met elkaar te combineren.
– Het aanschaffen van vintage kleding is een goede investering, aangezien de oude kledingstukken vaak alleen maar meer waard worden.
– Oude kledingstukken zijn vaak van hogere kwaliteit dan de massaal geproduceerde kledingstukken die je nu bij grote winkelketen kunt kopen. Veel items zijn handgemaakt.
– Een vintage kledingstuk heeft een heel eigen verhaal en dit zie je zeker aan het kledingstuk. Het voelt heel anders om een vintage kledingstuk te dragen dan om een nieuw kledingstuk aan te trekken.

Tot slot is het kopen van vintage kledingstukken ook beter voor het milieu, aangezien er in dit geval minder nieuwe kledingstukken geproduceerd hoeven te worden. Niet alleen leuk dus, maar ook beter voor de maatschappij.

Het verschil tussen vintage en standaard tweedehands
Veel mensen denken dat de termen ‘vintage’ en ‘tweedehands’ hetzelfde betekenen. Vintage kleding is (bijna) altijd tweedehands, maar tweedehands kleding is lang niet altijd vintage. Dit komt omdat vintage kleding altijd voor de jaren tachtig gemaakt moet zijn en veel tweedehands kleding helemaal niet voor de jaren tachtig geproduceerd zijn. Dat mooie jurkje dat je van je moeder hebt gekregen en dat zij tien jaar geleden gedragen heeft lijkt misschien wel vintage, maar het gaat hier om een tweedehands item. Alleen als het een item is dat voor de jaren tachtig geproduceerd is, mag je spreken over een vintage item.

Daar komt nog bij dat de prijzen van vintage kledingstukken en tweedehands kledingstukken flink uiteen kunnen lopen. Tweedehands kledingstukken zij niet zo bijzonder en daarom vaak goedkoper, terwijl je bij het kopen van vintage kleding ook echt voor het verhaal achter het kledingstuk betaalt. Zeker als het een kledingstuk van een groot merk is en het kledingstuk een mooi verhaal heeft, betaal je een flinke prijs voor vintage kleding. Bij tweedehands kleding is dit eigenlijk bijna nooit zo, omdat deze kleding simpelweg minder bijzonder is dan vintage kleding.

Vintage kleding herkennen: vijf belangrijke tips
Het verschil tussen vintage kleding en tweedehands kleding is vrij eenvoudig uit te leggen, maar helaas is het best moeilijk om vintage kleding echt van tweedehands kleding te onderscheiden. Heb je een mooi kledingstuk gevonden op het internet, op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel en vraag je je af of dit item echt vintage is? Dan kun je dit achterhalen met onderstaande vijf tips.

Tip 1: kijk of er een label wasinstructies in het kledingstuk zit. Wasinstructies werden pas geïntroduceerd in de jaren 60, wat dit label tot een gemakkelijk hulpmiddel is bij het herkennen van vintage kleding maakt. Heeft een kledingstuk een label met wasinstructies, dan weet je dat dit kledingstuk na de jaren 60 geproduceerd is. Het kan alsnog om vintage kleding gaan als het item voor de jaren 70 geproduceerd is, maar het kan ook om tweedehands kleding gaan.

Tip 2: kijk naar de rits van het kledingstuk. Net zoals de labsls met wasinstructies, werden plastic ritsen pas in de jaren 60 geïntroduceerd. Heeft een kledingstuk een plastic rits, dan is dit item in de jaren 60, in de jaren 70 of later geproduceerd. Het kan nog steeds een vintage item zijn uit de jaren 60 of 70 en dus als ‘vintage’ bestempeld worden, maar het kan ook een tweedehands kledingstuk zijn.

Tip 3: kijk naar de plek waar de rits zit. Damesbroeken en jurken die in de jaren 30 en 40 geproduceerd zijn, hebben vaak een rits aan de zijkant van het kledingstuk. Heb je een item met een rits aan de zijkant, dan is de kans groot dat dit item uit de jaren 30 of 40 komt. Is de rits van plastic, dan kan het kledingstuk weer niet uit de jaren 30 of 40 zijn. Plastic ritsen kwamen, zoals al eerder vermeld, namelijk pas in de jaren 60.

Tip 4: kijk naar de stof van het kledingstuk. Ieder decennium waren andere materiaalsoorten favoriet bij het produceren van kleding. In de jaren 30 en 40 werd er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van nylonstoffen, die je als herkenningspunt voor vintage kleding uit deze periode kunt gebruiken. Zit er een onderrok met een grote hoeveelheid volume in een jurk of rok die je hebt gevonden? Dan is de kans groot dat deze rok uit de jaren 50 komt, want in deze tijd werden er vaak volumineuze onderrokken aan jurken en rokken toegevoegd.

Tip 5: kijk naar de stijl van het kledingstuk. Jurken die in de jaren 30 geproduceerd zijn, zien er heel anders uit dan jurken uit de jaren 40, 50, 60 en 70. Ieder decennium had weer een eigen stijl en deze stijlen zijn vrij eenvoudig te herkennen door goed naar de vormen, kleuren en details van een kledingstuk te kijken. Handige tip: koop een boek over vintage kleding door de jaren heen en je krijgt een duidelijk beeld van de stijlen door de jaren heen. Vind je een keer een mooi item, dan kun je aan de stijl vaak zien uit welk decennium het kledingstuk komt.

Let wel goed op, want de stijl van een jurk kan natuurlijk ook nagemaakt worden. Dit betekent dat de jurk later gemaakt is, maar gewoon de stijl van een jaren 20, 30, 40, 50, 60 of 70 jurk gekregen heeft. Check of een kledingstuk er wel echt oud en vintage uit ziet en je ziet vanzelf of het een nieuw kledingstuk met een oude stijl is of je echt een vintage kledingstuk te pakken hebt.